Zioła na balkonie – Mięta

IMG_5236Mięta to z całą pewnością moje ulubione zioło, dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni ! Przez cały rok piję herbatki z suszonych liści mięty, nie tylko ze względu na ich zdrowotne właściwości ale dlatego, że je po prostu uwielbiam i wolę od wszystkich herbat czarnych, zielonych, białych, czerwonych… Dlatego kupując w tym roku zioła na balkon jako pierwszą wybrałam miętę!

IMG_5257 IMG_5255 IMG_5242
Nazwa rodzaju Mentha pochodzi z greckiego od imienia nimfy Menthe, która zamieszkiwała Podziemie i była kochanką Hadesa. Chcąc uchronić nimfę przed zazdrością i prześladowaniami żony Persefony, Hades zamienił ją w roślinę. Swoją drogą Menthe musiała być dobrą kobietą skoro roślina ma tyle cudownych właściwości i tak pięknie pachnie !
Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości i stosowana głównie w dolegliwościach układu pokarmowego, bólu brzucha, wzdęciach, niestrawnościach czy problemach z perystaltyką jelit. Wspomaga również trawienie, poprzez wpływ na wydzielanie soków trawiennych i stymuluje przyswajanie pokarmów. Mięta udrażnia również drogi oddechowy, działa uspokajająco, przeciwwymiotnie i dezynfekująco.
Wszystkie te cudowne właściwości zapewnia obecność w liściach mięty olejków eterycznych, głównie mentolu, który odświeża, ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Natomiast garbniki nadają liściom mięty właściwości przeciwzapalne i ściągające. Barwnikami o właściwościach przeciwutleniających obecnymi w mięcie są flawonoidy, dzięki nim mięta działa rozkurczająco. Oprócz tego w liściach mięty można znaleźć karoten, rutynę, witaminy A i C, a także pierwiastki: żelazo, magnez, wapń i potas.

IMG_5084 IMG_5085
Kupując sadzonki zdecydowałam się kupić dwie różne: zwykłą miętę pieprzową i miętę pieprzową f. citrata ‘Chocolate’, ta druga ma nieco ciemniejsze liście i dłuższe międzywęźla, przez co zwisa ze skrzynki balkonowej, ładnie przy tym wyglądając. Uprawa mięty nie jest skomplikowana, ja kupiłam podłoże do ziół i skrzynkę balkonową do której przesadziłam kupione w sklepie ogrodniczym sadzonki. Oczywiście wymaga codziennego podlewania, zwłaszcza w słoneczne dni, jak do tej pory nie stosowałam nawożenia. Mięta pięknie się rozrasta, przez co moje niemal codzienne obrywanie kilkunastu listków nie robi jej wielkiej różnicy.

Miętę wykorzystuje do przygotowywania orzeźwiającej wody i lemoniady, które robi się banalnie prosto, a są pyszne i szybko, a przede wszystkim skutecznie gaszą pragnienie. Miętę dodaję również do wszelkich musów i sałatek owocowych.
Orzeźwiająca woda:
Woda mineralna niegazowana lub woda przegotowana i odstana + cytryna/limonka/pomarańcza + listki umytej mięty
Lemoniada:
Woda mineralna niegazowana lub woda przegotowana i odstana + cytryna/limonka/pomarańcza + łyżka miodu + listki umytej mięty (opcjonalnie sok wyciśnięty ze świeżego imbiru, lub niewielka ilość startego imbiru)

Miętę razem z jakimś owocem (truskawką, maliną, borówką czy czereśnią) można wrzucić do foremki na lód i zalać wodą przez co otrzymamy bardzo efektowne kostki, które można wrzucić do zwykłej wody.

Musy i koktajle owocowe, moje ulubione to te na bazie mango ale w czasie lata robię najróżniejsze miksy:
• Mango + pomarańcza + jogurt naturalny + listki mięty (opcjonalnie płatki owsiane lub wiórki kokosowe)
• Mango + banan + mleko (zwykłe lub migdałowe) + listki mięty (opcjonalnie dowolne otręby)
• Truskawki + banan + płatki owsiane + kefir + listki mięty (opcjonalnie płatki owsiane)
• Truskawki + maliny + banan + woda mineralna niegazowana + liski mięty (opcjonalnie siemię lniane)
• Czarne jagody + maliny + kefir + listki mięty
• Jabłko + truskawki + kiwi + szczypta imbiru + kilka listków mięty
Sałatki owocowe, które przygotowuję w lecie niemal codziennie:
• Melon + kiwi + truskawki + banan + listki mięty (opcjonalnie można polać łyżką miodu)
• Arbuz + truskawki + maliny + borówka amerykańska + listki mięty (opcjonalnie można polać łyżką miodu)
• Truskawki + maliny + borówki amerykańskie + melon + listki mięty (opcjonalnie można polać łyżką miodu)
• Ananas + mandarynka + ciemne winogrona + pestki granatu + listki mięty (opcjonalnie można polać łyżką miodu)
To tylko kilka propozycji, które goszczą w mojej kuchni w czasie lata i nie tylko, niemal codziennie. Kombinacji może być tu cała masa ! Korzystajmy w lecie z surowych owoców, które są źródłem błonnika, wielu witamin i minerałów, a do tego są przepyszne ! Mięta dodatkowo podkreśli ich smak, orzeźwi i przyspieszy trawienie 🙂

podpis 3

Tags: featured, lemoniada, Mentha, mięta czekoladowa, mięta pieprzowa, musy owocowe, sałatka owocowa

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł, z mrożeniem owoców i mięty, muszę wykorzystać.
    Moją miętę z balkonu niestety coś zjadło, prawdopodobnie jakiś ptaszek, do tej pory tajemnica nie została rozwiązana:)

  2. Odpowiedz

    I have been surfing online greater than 3 hours these days, yet
    I by no means found any interesting article like yours. It’s beautiful price enough for me.
    Personally, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net will probably be a lot more useful than ever before.

    • Milena
    • 30 maja 2017
    Odpowiedz

    W tym roku pierwszy raz posadziłam mięte na balkonie 🙂 kupiłam w supermarkecie, ale wydaje mi się, że rośnie dobrze 🙂 i dzięki Pani wiem jak na różne sposoby ją wykorzystywać i jakie mogą być połączenia 🙂 i na następny raz wybiorę się do sklepu ogrodniczego 🙂 dziękuję! 🙂

      • miscatalina
      • 31 maja 2017
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że pomogłam 🙂 W takim razie życzę owocnej uprawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

9 shares

Social Profiles