Ze świętami wielkanocnymi najbardziej kojarzy mi się malowanie jajek. Zawsze chciałam pomalować jajka najpiękniej jak tylko się da, co oznaczało dla mnie, że powinny być estetycznie, równomiernie zamalowane na jeden kolor, bez żadnych plamek, ciapek i innych nierówności. Teraz doceniam i akceptuję niedoskonałości, więc w tym roku moim celem było pomalowanie jajek po pierwsze z wykorzystaniem naturalnych barwników, a po drugie stworzenie niepowtarzalnych, jedynych w swoim rodzaju nierówności 🙂
Jakich naturalnych barwników użyć w malowaniu jajek?
Wybór jest ogromny i w tym roku Internet zalała fala pomysłów na najdziwniejsze naturalne barwniki, którymi możemy pomalować jajka wielkanocne. Zaczynamy więc od tradycyjnej czerwonej cebuli, poprzez kurkumę, buraki, borówki, kończąc na natce pietruszki i awokado. Zwłaszcza to ostatnie bardzo mnie zaskoczyło, ponieważ pierwszy raz słyszę o barwieniu jajek awokado. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała, więc w tym roku moje jajka gotowałam w kurkumie, czerwonej kapuście i właśnie awokado.
Barwienie jajek kurkumą
Kurkuma ma piękny żółty kolor i do tego doskonale barwi wszystko, włącznie z paznokciami 🙂 Żeby uzyskać piękny, głęboki kolor do kurkumy dosypałam curry i wyszło naprawdę fajnie. Jajka gotowałam z przerwami przez 1,5h, a potem zostawiłam w wodzie z barwnikami do wystygnięcia. Efekt plamek, ciapek czy jak tam je nazwiecie bardzo łatwo uzyskać dodając do wody trochę octu. Ocet uszkodzi skorupkę jajka w niektórych miejscach i barwnik wtedy wybarwi jajko nierównomiernie.
Barwienie jajek awokado
Do barwienia jajek używamy niejadalnych części awokado, czyli pestki i skórki. Ja użyłam awokado hass i wyszedł piękny brązowy kolor. Sam proces barwienia trwał bardzo długo – kilkanaście godzin. W tym czasie jajka gotowałam i pozostawiałam do wyschnięcia i tak kilka razy. Jeśli woda się wygotowała i jajka nie były całkowicie zanurzone w roztworze to dolewałam wody, dzięki temu udało mi się uzyskać piękny, jednolity kolor.
Barwienie jajek czerwoną kapustą
Miałam ogromną nadzieję uzyskać piękny różowy kolor ale jakoś tym razem mi się nie udało 🙂 Wyszedł ładny odcień beżu. Czerwona kapusta pomaluje jajka na kolor niebieski, szary lub różowy, wszystko zależy od tego jakie będzie pH roztworu. W roztworze lekko kwaśnym antocyjany z liści kapusty będą różowe, dlatego żeby taki kolor uzyskać dolewamy do wody trochę octu. Ja dolałam chyba zbyt mało 😉
Ciekawostka z tym awokado 😉 nie miałam pojęcia, że taki ladny kolor moze wyjść! Ja jedynie w cebuli maluję 😉 ale zwykłej, nie czerwonej. Dobrze wiedzieć, że są jeszcze inne sposoby.
Właściwie wszystkim można malować, a to awokado to hit jakiś tegorocznych malowanek 🙂