Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa i nie tylko!

grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa
W ostatnich dniach pogoda nas nie rozpieszczała. Ciągłe skoki temperatury, silnie wiejące wiatry, do tego zmęczenie spowodowane przesileniem wiosennym i wszechobecny stres  sprawiają, że odporność naszego organizmu sięga zera. Dlatego mam dla Was coś co spowoduję, że nabierzecie nowych sił – świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta! Wiadomo, że grejpfrut to doskonałe źródło witamin, wszyscy wiemy, że ma dużo witaminy C ale czy tylko?

Grejpfrut to prawdziwa bomba witaminowa!

Miąższ i sok z grejpfrutów pełne są witaminy C, B1, B2, B, PP i E, do tego zawierają kwas foliowy, biotynę, karotenoidy, likopen oraz sole mineralne.  Dodatkowo w ich składzie znajdziemy bioflawonoidy, wykazujące działanie prozdrowotne, dzięki ich obecności grejpfruty są doskonałymi przeciwutleniaczami!

  • Grejpfruty są cennym źródłem witaminy C, zawierają jej aż 38mg w 100g owocu. Po co nam witamina C? Otóż chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność organizmu, a do tego poprawia metabolizm lipidów. Jest niezbędna w wytwarzaniu kolagenu, dlatego polecana jest osobom czynnie uprawiającym sport i mającym problemy ze stawami. Do tego pomaga walczyć z cellulitem, i wraz z flawonoidami uszczelnia śródbłonek naczyń włosowatych.
  • Witamina B1 natomiast przyspiesza gojenie się ran, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, wpływa na pracę układu krwionośnego i nerwowego.
  • Witamina B2 uczestniczy w metabolizmie aminokwasów i lipidów, jest niezbędna w funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.
  • Witamina B6 jest natomiast koenzymem występującym aż w 50 enzymach. Bierze udział w metabolizmie aminokwasów. Zwiększa odporność, oraz bierze udział w tworzeniu przeciwciał.
  • Kwas foliowy, czyli witamina B9 reguluje procesy metaboliczne, bierze udział w procesie podziału komórki, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.

Jedz grejpfruty dla pięknej cery!

  • Grejpfruty są źródłem kwasów organicznych, znajdziecie w nich głównie kwas cytrynowy i jabłkowy. To właśnie one nadają im charakterystyczną kwasowość i smak. Kwas cytrynowy wspaniale rozświetla cerę i odmładza ją. Kwas jabłkowy natomiast opóźnia procesy starzenia i powstawania zmarszczek, regeneruje skórę i rozjaśnia przebarwienia. Nawilża i przeciwdziała powstawaniu zaskórników.  Do tego obydwa kwasy wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
  • Grejpfruty są bogate we flawonoidy, zwłaszcza likopen, czyli naturalne antyoksydanty chroniące nas przed wolnymi rodnikami, powstałymi w wyniku promieniowania np. UVA, UVB, stresu czy palenia papierosów. Pamiętajmy, że to właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za starzenie, a w grejpfrutach znajdziemy doskonałą broń do walki z nimi. Hesperydyna  zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych, zapobiega ubytkowi tkanki kostnej oraz obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Udowodniono także, że ma działanie antynowotworowe. Naringina jest substancją odpowiedzialną za gorzkawy smak grejpfruta. Wykazuje działanie hipoglikemizujące, oznacza to, że obniża poziom cukru we krwi. Dlatego grejpfruty są szczególnie polecane osobom chorym na cukrzycę. Ponadto naringina posiada zdolność obniżenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. Kwercetyna jest flawonoidem wykazującym działanie antyalergiczne i przeciwzapalne. Posiada zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Przypuszcza się, że kwercetyna może działać hamująco na aktywność wirusowego białka Vpr w chorobie AIDS. Białko to odpowiedzialne jest u chorych za szybkość namnażania się wirusa HIV.  Żeby utrzymać stały poziom we krwi tego związku należy systematycznie spożywać owoce cytrusowe, jabłka i cebulę, ponieważ kwercetyna bardzo szybko jest metabolizowana i usuwana z organizmu.

Bogactwo związków mineralnych w grejpfrutach!

Oprócz witamin, kwasów organicznych i flawonoidów jedząc grejpfruty dostarczycie swoim organizmom niezbędnych mikro i makroelementów. A najważniejsze z nich to:

  • Wapń, który jest podstawowym składnikiem układu kostnego, odpowiada za twardość zębów, wpływa na czynność serca, bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej.
  • Fosfor, niezbędny do przyswojenia wapnia. Razem regulują procesy mineralizacji kości, a ponadto wchodzi w skład białek, tłuszczów, węglowodanów i DNA.
  • Magnez jest natomiast aktywatorem wielu enzymów. Bierze udział w pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej. Do tego działa antystresowo.
  • Potas bierze udział w regulacji ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych. Usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu. Jest niezbędny do utrzymania prawidłowej kurczliwości mięśni.
  • Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i enzymów biorących udział w procesie oddychania.
  • Cynk wchodzi w skład wielu enzymów, biorących udział w metabolizmie białek, węglowodanów, kwasów nukleinowych. Przyspiesza gojenie się ran i oparzeń, działa leczniczo na choroby skórne. Bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Do tego znany jest ze swojego cudownego wpływu na stan skóry, włosów i paznokci.

Sok grejpfrutowy i jego interakcje z lekami

Pamiętajcie, że sok grejpfrutowy wchodzi w interakcje z lekami, suplementami diety oraz innymi składnikami żywności. Potwierdzono naukowo proces oddziaływania soku grejpfrutowego na metabolizm wielu leków, np. statyny, cyklosporyny, benzodwuazepiny czy blokery kanału wapnia,takie jak felodypina, nifedypina, werapamil. Konsekwencją takich interakcji może być zmniejszenie metabolizmu leku, a co za tym idzie podwyższenie jego stężenia we krwi. Skutkiem tego mogą być bóle głowy, brzucha, zaburzenia snu czy reakcje alergiczne. Aby uniknąć takich interakcji pamiętajcie, żeby przyjmowanych leków nie popijać sokiem grejpfrutowym.

Grejpfruty a odchudzanie

Kolejną zaletą soku grejpfrutowego jest jego niska kaloryczność: 40kcal w 100g oraz niska zawartość tłuszczu: 0,1g w 100g owocu. Najlepiej, gdy sok będzie naturalnie mętny, niewyprodukowany z koncentratu, a ze świeżo wyciśniętych owoców, niesłodzony, niepasteryzowany, bez dodatku wody. Jeszcze lepiej jeśli nie będziemy pić samego soku, a zjadać całe cząstki wraz z błonkami, dlatego warto dodać owoce do świeżo przygotowanego smoothie. Łączyć możecie je dowolnie z waszymi ulubionymi owocami, ja uwielbiam grejpfruty z połączeniu z bananem, ananasem czy mango.

  • Grejpfrut z pomarańczą: 2 pomarańcze, 1 grejpfrut, łyżka siemienia lnianego, plaster imbiru, woda.
  • Grejpfrut z mango: 1 banan, 1 grejpfrut, pół mango, szczypta kurkumy, świeży sok jabłkowy.
  • Grejpfrut z awokado: 1 banan, 1 grejpfrut, pół awokado, świeży sok jabłkowy, można dodać garść szpinaku lub łodygę selera naciowego.
  • Grejpfrut z papają: 1 grejpfrut, 1 papaja, 2 garście szpinaku, woda według uznania.
  • Grejpfrut z ananasem: 1 grejpfrut, 3 plastry ananasa, świeżo wyciskany sok z marchewki.
Jak widzicie, grejpfruty i wyciśnięty z nich sok to prawdziwa bomba witaminowa, którą nasz organizm spożytkuje od stóp do głów. Dlatego pamiętajcie o nich w waszej codziennej diecie, a Wasze organizmy będą Wam wdzięczne (:

Wpis powstał we współpracy z mgr Pauliną Majewską, biotechnologiem, absolwentką Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Tagi: , , , , ,

Polecane posty

Poprzedni post Następny post

Komentarze

  1. Lubię grejfruta, ale to fakt że nie można pić jego soku podczas brania leków.

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Co prawda tylko z niektórymi wchodzi w interakcję ale lepiej nie ryzykować jak się nie ma pewności.

  2. Odpowiedz

    Grejfrut jest super 🙂 Świetnie też orzeźwia szczególnie w upały.

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie tak 🙂

  3. wow! Super wpis, nie miałam pojęcia o tych wszystkich cudownych właściwościach! Chyba zacznę jeść więcej grejpfruta

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Bardzo polecam! Twój organizm będzie Ci wdzięczny 🙂

  4. Bardzo celne uwagi na temat wartości odżywczych, a najciekawsze na końcu – świetne propozycje podania. Kilka jest dla mnie nowością – na pewno wypróbuję 😉
    Ja w okresie letnim często robię z grejpfruta naturalny „izotonik” na długie treningi biegowe – mieszam sok z grejpfruta z wodą, daję szczyptę soli (tylko dla dodania sodu) i łyżkę miodu lub syropu z agawy. Lepszego izotoniku nie ma 😀

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Dzięki za przepis na izotonik w najbliższym czasie wypróbuję 🙂

  5. Wiedziałam, że grejpfrut jest zdrowy, ale nie miałam pojęcia, że aż tak! Tylko ten gorzki smak… Ale dzięki za podpowiedź z mango – to połączenie może być pyszne!

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Jest pyszne 🙂

  6. Odpowiedz

    Uwielbiam grejfruty w każdej postaci 🙂
    Potwierdziłam też pogłoski o tym, że nie można pić soku z grejfrutów przy lekach.

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Ja też! 🙂

  7. Odpowiedz

    Bardzo lubię sok z grejpfruta. Nie lubię go natomiast jeść, bo mam awersję do obierania owoców 🙂 Dobrze wiedzieć, że grejpfrut jest taki bogaty w witaminy. Będę częściej robić sok.

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Pod każdą postacią jest bardzo zdrowy 🙂 A sok jest pyszny!

  8. Odpowiedz

    Grejpfrut – naturalny cudotwórca 🙂 To prawda, że warto wprowadzić go na stałe do diety. Zaraz pędzę wycisnąć z niego soki 🙂

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Smacznego w takim razie 🙂

  9. Odpowiedz

    Tylko niestety 🙁 nie lubię go chociaż ma tyle zdrowia, jakie zamienniki doradzisz ?.

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Spróbuj pomelo, jest bardziej słodkie ale też ma masę prozdrowotnych właściwości 🙂 Jeśli nie lubisz smaku grejpfrutów to może połączysz go z jakimiś owocami które lubisz i wypijesz koktajl? Mango i marchewka doskonale maskują jego smak 🙂

  10. Odpowiedz

    Grejpfrut to nie jest mój ulubiony owoc, choć najlepiej smakuje mi w połączeniu z innymi owocami. Pamiętam z dzieciństwa, jak moja babcia dzieliła grejpfrut na pół, posypywała cukrem, odczekała aż cukier się rozpuści i łyżeczką kazała jeść właśnie taką część grejpfruta…Pryskało sokiem dookoła, smak był słodko-gorzki, krzywiliśmy się, ale jedliśmy 😉

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Też mam takie wspomnienie z dzieciństwa tyle że bez cukru 🙂 Ja uwielbiałam grejpfruty i tak mi zostało 🙂

  11. Wiedziałam, że czegoś mi brakuje. Dawno nie jadłam grejpfruta 🙂 Czas nadrobić zaległości zwłaszcza, że on taki zdrowy jest 🙂

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Dokładnie tak! Koniecznie nadrabiaj 😉

  12. Odpowiedz

    Uwielbiam grejpfruty 🙂 Mój ulubiony owoc jeśli chodzi o smak kwaśny 🙂

      • miscatalina
      • 16 maja 2017
      Odpowiedz

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

21 shares

Social Profiles